Baby (0-1 jaar)
Je dacht dat je goed voorbereid was op de komst van je baby, maar pas wanneer je baby er écht is voel je hoe anders je leven is.
Het voelt alsof je ineens de hele dag ‘aan’ staat terwijl je nog herstelt van de bevalling en/of nog moet wennen aan de gebroken nachten en het hebben van minder energie. Je vraagt je misschien wel af; waar op de dag nog momenten zitten om zelf op te laden en verwerken?
Je weet dat je baby nog volledig van jou afhankelijk is en dat hij je signalen geeft (door te huilen). Tegelijkertijd voelt het alsof je baby en de signalen die hij geeft je veel meer willen vertellen dan alleen maar vermoeidheid, overprikkeling, kramp, honger of een volle luier. Het huilen van je baby raakt (iets in) je, maar wat dan precies? Dit maakt je zoekende. want jullie zijn elkaar eigenlijk nog volop aan het leren kennen.
Het niet begrijpen van (de signalen van) je baby kan voor onrust, onzekerheid en stress zorgen. In een traject help ik je bij het beter leren begrijpen en ondersteunen van je baby, zodat je baby zich in verbinding (met jou) kan ontwikkelen. Dit brengt rust, zelfvertrouwen en een nieuwe balans in deze bijzondere én intense babyfase.
Zwangerschap, geboorte en het moederschap/ouderschap voelen niet voor iedere vrouw/ouder als een ‘roze wolk’. Herken je dit? Hier lees je wat ik specifiek op dit gebied voor je kan betekenen.
Waarom hulp vragen tijdens de eerste duizend dagen van je kind belangrijk is
Veel ouders vinden het spannend om uit te reiken naar hulp, maar mijn ervaring is ook dat ouders die op consult komen al snel aangeven; hadden we maar eerder hulp gevraagd! De periode in de buik, de geboorte en de eerste levensjaren, ook wel de eerste duizend dagen genoemd, zijn van grote invloed op wie je bent, hoe je je ontwikkelt en hoe je je gedraagt en vormen de basis voor de rest van je leven. Hulp vragen, juist in deze periode, is daarom een ontzettend waardevolle investering om te doen; voor je kind én jezelf! De wetenschap die zich met deze ‘eerste duizend dagen’ bezighoudt noemen we pre- en perinatale psychologie.
Ik leer je op een diepere laag écht verbinding maken met je kind
Vanuit mijn (wetenschappelijke) kennis en ervaring als Orthopedagoog, de pre- en perinatale psychologie, Infant Mental Health, systeemtheorie en mijn invoelend vermogen, ondersteun ik jullie bij het vertalen en begrijpen van de signalen, het gedrag en de behoeftes van jullie baby.
Hierbij werk ik o.a. met:
- Babyobservatie
- Babygerichte speltechnieken
- Babymassage
- Lichaamstaal (leren herkennen en begrijpen)
- Regulatietechnieken
- Draagdoeken/zakken (en het leren knopen en gebruiken hiervan)
- Dunstan babytaal & huilgeluiden
- Geboorteverhaal & geboortepatronen
- Je baby als spiegel
- Gesprekstherapie
Waarom ik werk vanuit de Infant Mental Health [IMH] visie
De relatie tussen ouder en kind speelt een grote en belangrijke rol bij de ontwikkeling van (zeer) jonge kinderen. Baby’s en (zeer) jonge kinderen zijn nog afhankelijk van hun ouders. In de eerste plaats met betrekking tot hun basisbehoeften zoals eten, drinken en (fysieke) veiligheid, maar ook betrekking tot de emotionele behoeften zoals regulatie, geborgenheid, (emotionele) veiligheid en liefde/warmte. Baby’s en kinderen groeien in en door contact met anderen. Binnen een veilige ouder-kind relatie kunnen kinderen zich dan ook zo goed en volledig mogelijk ontwikkelen.
Deze relatie tussen ouder en kind staat binnen de Infant Mental Health (IMH) centraal en vanuit deze visie werk ik o.a. binnen mijn praktijk. Dit betekent dat ik binnen de trajecten met een zeer brede blik kijk naar zowel baby/kind als ouder en het gehele systeem daaromheen. Deze brede blik is belangrijk, omdat alles met elkaar in verbinding staat. De ouder-kind relatie beïnvloed dan ook vele gebieden zoals: gedrag, gevoelens, emoties, gezondheid, (algehele) ontwikkeling, temperament, breinontwikkeling enz.
Kind (1-5 jaar)
Je dacht net dat je je kind een beetje beter begon te begrijpen, maar ineens lijkt alles weer anders.
Je kind begint te groeien en weer een nieuwe ontwikkelingsfase dient zich aan. Dat fijne slaapritme wat je had veranderd, eten is ineens lastig, spelen is moeilijk, je kind lijkt meer gefrustreerd en hij huilt meer dan anders.
Je hebt alle tips uit de ‘opvoedboekjes’ toegepast en Google om raad gevraagd, maar dit werkte maar voor even en/of zorgt voor alleen maar meer onrust. De zorgen die je hebt over de ontwikkeling van je kind blijven daarom bestaan en houden je bezig. Je voelt je hierbij met regelmaat geraakt door het gedrag en de emoties van je kind, maar je kan er niet altijd bij wat dit dan precies is. Dit frustreert je en zorgt soms juist voor meer afstand in plaats van verbinding.
Je kind niet begrijpen, het hebben van zorgen over de opvoeding en twijfels over hoe je kind het beste te ondersteunen (in zijn ontwikkeling) zorgen voor stress, twijfel en onrust. In een traject help ik je bij het beter leren begrijpen en ondersteunen van je kind. Dit brengt rust, zelfvertrouwen en plezier in het opgroeien en opvoeden. Het geeft je als ouder de mogelijkheid om weer vanuit verbinding te leren meebewegen en afstemmen op alle (ontwikkelings)fases die je tegenkomt in het laten (op)groeien van je kind.
Vragen die veel in mijn praktijk naar voren komen en die ik behandel zijn:
- Mijn kind wil niet eten en/of eet heel erg selectief, wat kan ik doen?
- Hoe ga ik om met straffen/belonen in mijn opvoeding?
- Mijn peuter is veel boos en deze buien zijn intens, hoe begeleid ik hem hierin?
- Mijn kind slaapt slecht in, niet door en/of wil alleen bij ons slapen en ik weet niet meer wat te doen?
- Hoe ga ik om met hoog- en/of prikkelgevoeligheid van mijn kind en hoe leer ik mijn kind hier mee opgroeien?
- Mijn kind is erg teruggetrokken, angstig en heeft veel verdriet, hoe kan ik hem helpen?
- Ik maak me zorgen over de (motorische, taal, emotionele, cognitieve) ontwikkeling van mijn kind?
- Mijn kind wil niet spelen, wat kan ik doen?
- Mijn kind heeft een slechte start gehad/traumatische bevalling ervaren en/of
meerdere ziekenhuisopnames gehad en dit is ingrijpend geweest. Hoe ondersteun ik mijn kind? - Mijn kind bijt en is erg opstandig, zowel op de opvang als thuis, hoe ga ik hier mee om?
- Mijn kind heeft moeite met zindelijk worden, hoe kan ik hem hierbij het beste ondersteunen?
Ik leer je kijken naar het gedrag van je kind als een spiegel
Wanneer je in de spiegel kijkt kaatst de spiegel letterlijk terug hoe je eruit ziet; je ziet je eigen reflectie. Op deze manier kan je ook naar je eigen kind kijken; zijn gedrag is dan een reflectie van jouw eigen gevoelens, patronen, overtuigingen en ervaringen. Alles staat immers met elkaar in verbinding. Voel jij je als ouder bijvoorbeeld enorm gestresst dan zal je kind dit ook reflecteren met zijn gedrag. Door op deze manier naar het gedrag van je kind te kijken geeft dat jou als ouder ook inzicht over dat wat je (onbewust en op een diepere laag) nog niet hebt gezien, gehoord, gevoeld of doorleeft; oftewel wat er nog in je ‘eigen rugzak’ zit. Door hier als ouder (eerst) zelf mee aan de slag te gaan kan je kind loslaten wat niet van hem/haar is. Dit maakt voor jullie allebei de weg vrij naar (persoonlijke) groei, heling en kunnen zijn wie je in de kern bent.
‘Spiegelen’ is zowel binnen de kind-trajecten als de innerlijk & kind-trajecten een belangrijke basis. Je leest hier meer over de innerlijk & kind-trajecten.
Starten?
Investering
Verandering vraagt tijd en ruimte en is vooral een proces. Ik werk daarom bij voorkeur met (korte) trajecten. Niet alle vragen zijn passend voor een kort traject. Tijdens ons kennismakingsgesprek geef ik daarom eerlijk advies over de verwachte duur bij het soort hulpvraag én of ik daar de geschikte therapeut voor ben. De trajecten binnen mijn praktijk zijn altijd op maat en volledig afgestemd op de vragen, wensen en behoeften van jullie kind en gezin.
Zo werkt het:
- We starten met een telefonische kennismaking om te kijken welke vragen en behoeftes er zijn. Ook kan ik wat extra uitleg geven over mijn praktijk, werkwijze en de trajecten. Dit kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend!
- Vervolgens plannen we een intakegesprek in. In dit gesprek gaan we o.a. alle vragen/behoeftes nog verder in kaart brengen en verhelderen, maken we nader kennis en vormen we een afgestemd plan van aanpak voor de consulten binnen het traject.
- Na het intakegesprek ontvang je een aantal vragenlijsten en plannen we samen alle consulten in de agenda in (om je plekjes in de agenda zeker te stellen). We stemmen samen af wie er bij welke consulten wel/niet aanwezig zijn. De consulten kunnen zowel in mijn praktijk (Naaldwijk) als online (zoom) plaatsvinden.
- Na afloop van een traject is het mogelijk om te verlengen met losse sessies van 60 minuten of uiteraard met een nieuw traject.
Mijn trajecten starten vanaf €555,-*
Dit is inclusief het intakegesprek, 4 consulten, contactmomenten tussen de consulten (via app/mail) gedurende het traject en een evaluatie/reflectie sessie (van 30 min) een maand na afloop van het traject.
*Betaling in 2 of 3 termijnen mogelijk
Op dit moment is er sprake van een wachttijd!
Wachttijd trajecten/consulten: december ’24
Toch interesse in een los consult? Stuur me een mail via hallo@nicolienlettinga.nl dan plannen we een kennismakingsgesprek in om te kijken wat ik voor je kan betekenen.